13 sätt att misslyckas med ett projekt

Då så, då har det blivit dags att ta tag i det här med projektutveckling.

För mig handlar det inte bara om att skapa projekt med allt dess innehåll, de många målen, de inspirerande syftena och resultaten, utan för mig är projektutveckling mycket mer, det är en ständigt pågående process. Från den där sekunden då idén för projektet föds, tills det att det sista utvärderingsmötet är slut och mappen är arkiverad, pågår utveckling av projektet. I vissa fall pågår den även efter att projektet har stoppats in i ett låst skåp och alla bullarna är uppätna.

För att lyckas med ett projekt menar jag att det krävs ett kontinuerligt engagemang för idén och att man inte ser det som en sträcka från a till b som ska avklaras, utan att man älskar delmålen och ger dem den uppskattning som de förtjänar. För det är de som gör hela projektet. Du kanske har gissat att jag är ute och far efter den gamla devisen: att det inte är målet som är viktigast utan resan dit.

När man ska ut och resa så brukar de flesta av oss samla på oss en del goda råd om vilka restauranger och sevärdheter som man bör besöka. Men man brukar också få höra vad man inte bör göra. Allt från mer specifika råd om vilka hotell som ligger i anslutning till bullriga vägar, vilka restauranger som har snobbig personal och vart man absolut inte kan finna en bankomat, till mer handfasta råd såsom tappa inte passet, drick inte vattnet, undvik svarttaxi osv.

Samma sak gäller för projekt. Det finns hur många bra tips som helst på hur ett framgångsrikt projekt bör se ut, och jag tänkte självklart dela med mig av flera dem här på bloggen, men varför inte börja med se efter vad du inte bör göra på er gemensamma resa.

Så håll till godo. Här kommer 13 sätt som garanterar er en jobbig resa.

Där har ni det. Rätt och slätt. (klicka på bilden så blir den större) Insamlade under flertalet år i samband med att jag jobbat med rådgivning och bedömning av projekt men också sammanställda med inspiration från de otaliga kloka ord som skrivits inom ämnet projektledning. Fast där brukar som sagt fokus ligga på vad som bör göras, inte på vad som stjälper dig.

Var och ett av dessa kan enskilt göra så att projekt misslyckas med att nå dit du önskar. Så mitt råd är att du försöker hålla dig borta från farorna så gott det går. Vissa är lättare än andra att värja sig mot men det är allt för ofta som projekt har flera av dessa att slåss mot på sin resa.

Men hur gör man då? Följ mig framöver så ska jag försöka bena ut the dos and dont’s. Ett steg i taget.

Vi börjar med att grotta ned oss i vikten av att sätta sitt projekt i dess rätta sammanhang, dess kontext. Håll utkik här så ses vi framöver.

 

 

Posted in Projektutveckling, Samverkan and tagged , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: