Att stå upp för Europa som idé

Ingen har väl missat de otaliga nyhetsinslagen om krisen inom den monetära unionen och hur den i sin tur påverkar den svenska ekonomin. Förtroendet för euron och i förlängningen hela europasamarbetet har minskat och de senaste siffrorna från SOM-institutet i Göteborg visar att bara 9 procent av svenskarna vill införa euron och att endast 42 procent är för det svenska medlemskapet.

Det vikande stödet är kanske inte så konstigt när orosmolen hopar sig över Europa. Men är det egenligen så illa ställt med EU och Europa som idé?

Nej, det är inte fullt så illa. Europa, såsom resten av världen, står inför ett antal utmaningar där förmågan att lösa problemen kommer att vara helt avgörande för hur framtiden kommer att se ut. Många är de som uttryck sina kritiska åsikter om Europas framtid, i kölvattnet efter den brittiska premiärministerns tal i början av året.

I tvekarnas Europa kommer nu Mark Leonard, Director of the European Council on Foreign Relations, och Hans Kundnani, Editorial director at the European Council on Foreign Relations, med en artikel i Foreign Policy där de bemöter kritiken. Så tar er tid att klicka in på länken, den är mer än läsvärd, om inte annat så för att återfå perspektiven.

Posted in EU, Politik and tagged , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: