Ett väldigt litet kylskåp.

Min vän Kathrin i ett skönt vardagsstilleben. The Baltic Times och ett proppfullt kök.

 

Stort som min resväska och med ett omisskännligt brummande ljud stod det där – kylskåpet. Det skåp som skulle komma att bli orsaken till stor frustration hos en brokig skara studenter som alla kommit till Riga för att studera de baltiska ländernas väg mot ett EU-medlemskap. Det här är berättelsen om en svensk, en est, två litauer, fem tyskar och ett väldigt litet kylskåp.

Året var 2002. Asfalten dallrade av sommarhettan och de flesta verkade ha flytt stan för ett svalkande dopp i Jurmala. Men kvar i stan fanns ett gäng utbytesstudenter som alla sprang runt med kartor i händerna i jakten på sina föreläsningssalar, de skönaste pubarna och de bästa mataffärerna. Mat ja – även om vi var där för att plugga så kom den första tiden att handla om just mat.

Det lilla kylskåpet i studentkorridorens kök blev snabbt fyllt av allsköns godsaker. Tyskarnas korv och potatis, litauernas sallader, mina pannkakor och inte minst den estniska tjejens underliga matlådor. Det var nästan så att dörren bågnade och det lilla kylskåpet fick kämpa ännu mer för att försöka hålla våra varor kalla i den hetaste augusti på länge.

Efter några dagar började maktkampen om kylutrymmet. Vems varor var viktigast? Behöver ägg verkligen ta upp plats i kylskåpet? I smyg flyttades saker ut för att ge plats för någonting annat, vilket ledde till sura miner och mycket tysta frukoststunder i det gemensamma köket.

Tillslut fick tyskarna nog och kallade till möte – kylskåpskrisen måste lösas. Den kvällen över en stor kanna svart te lärde vi oss alla långt mer om vad europeisk samverkan verkligen innebär, än någon kurs någonsin skulle kunna göra.

Vi lärde oss att länder har traditioner och sedvänjor som ibland skiljer sig åt och som gör att det som är normalt för den ene, inte alls är det för den andre, och vad det i sin tur betyder för gemensam problemlösning. För mig är det självklart att ägg ska förvaras kallt, med andra ord i kylskåp. Så har vi alltid gjort hemma. Men för litauerna var detta en gåta. Ägg ska ätas upp, inte sparas i vecka efter vecka. Om de äts upp finns de inte och behöver således ingen plats i kylskåpet.

Vi lärde oss lyssna, väga våra val och uppskatta våra olikheter för att slutligen kunna njuta av resultatet. När klockan närmare sig midnatt och teet hade värmts på både en och två gånger kom vi fram till att skapa matlag. Min receptbok fylldes av nya smakkombinationer, jag åt min första knödel och fick vänner för livet.

Europeiskt samverkan är inte så dumt ändå.

 

Posted in EU, Lettland, Samverkan, Storytelling and tagged , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: